Een kant-en-klare storytelling voor je training

Onderwerp: Shock 

Nodig 

  • 1 lezer en 2 hulpverleners
  • LeVi de EHBO-pop (of reanimatie pop met armen en benen)
  • Telefoon
  • Kussen
  • Deken
  • Nat doekje

Duur: 15-20 minuten 

Als onderdeel van een oefencarrousel gaan hulpverleners shock  ervaren middels storytelling. De pop zit tegen een muur of in een stoel.

Doelstelling: samen leren, opfrissen en herkennen van kennis en kunde over shock. Na afloop kan men de verschillende fases van shock benoemen en herkennen en de juiste eerste hulp toepassen.

De lezer leest het waar gebeurde verhaal hardop. Samen afluisteren middels een opname werkt ook, alleen moet je dan de opname met regelmaat stoppen. Tussentijds moeten de handelingen worden uitgevoerd en controleert en corrigeert men elkaar.  

Na afloop beantwoordt men ter controle de vragen die gesteld worden.

Storytelling kaartje

Storytelling SHOCK

HELP MIJ ! 

Ik ben LeVi en ik heb je hulp nodig.

Ik heb plots last gekregen van buikpijn. Mijn buik is plankhard. Ik heb plots last van een lage bloeddruk: mijn bloedvolume neemt af in mijn bloedvatenstelsel. Waarom mijn bloeddruk daalt weet ik niet.

Ik moet nu gaan compenseren, want mijn bloeddruk moet zich herstellen. Anders ga ik dood. Dat kan ik niet zelf doen, dat moet mijn lichaam doen (mijn hersenen regelen dat zelf), maar misschien kun jij daarbij helpen.

Mijn hersenen krijgen het meeste bloed als ik lig. Op de grond of op bed. Maar het hoofdeinde mag niet omhoog! En geen dik kussen onder mijn hoofd! Mijn benen mogen wel omhoog. Leg je dan het kussen onder mijn benen? Dank je wel.

Mijn huid is bleek en voelt koud aan.

Stroomt het bloed snel genoeg door mijn haarvaten? Zo test je de doorbloeding van de haarvaten:

  • Druk tenminste 5 seconde stevig met je duim op mijn voorhoofd waardoor de huid bleek wordt. Het bloed wordt daardoor uit de haarvaten gedrukt. Laat de druk los en kijk hoe lang het duurt voordat de kleur weer terug gekomen is, zoals het was voordat er druk op uitgeoefend werd. Binnen 2-3 seconden dient de kleur weer normaal te zijn (het bloed is dan terug in de haarvaten).

Het gaat niet goed met mij. De spiertjes die de haarvaten ‘bedienen’ hebben zich samengetrokken. Daarom komt het bloed niet terug in de haarvaten en zie ik er bleek uit en krijg ik het koud. Wil je me a.u.b. toedekken met een deken? Dank je wel. 

Mijn huid voelt koud en aan klam aan. Mogelijk lijk ik te transpireren, maar dat is niet zo. Dat is het laatst vocht uit de huid die nu op de huid zit. Veeg je het eraf, dan komt het niet meer terug.

Ik zie er inmiddels zeker erg slecht uit, met een ingevallen gezicht, spitse neus en diepliggende ogen? Dat komt omdat het vocht aan de omliggende weefsels in mijn gezicht ontrokken wordt, om mijn bloeddruk op peil te houden. Ik kan aan de binnenkant niet laten zien wat er gebeurt in mijn lichaam, maar ik kan wel je alarmbellen doen rinkelen als je naar mij kijkt. Je hebt toch zeker wel al 112 gebeld hè?

Ook andere spieren worden nu slapper. Ze krijgen geen bloed meer, omdat mijn lichaam het bloed nodig heeft voor belangrijke organen.  Ik kan amper nog praten en heb totaal geen energie. Zelfs praten kost me energie. Wil je me niet teveel vragen? Dank je wel.

Ik hoop dat je nog een pols bij me kunt voelen. De polsslag zit namelijk ver weg van mijn hartspier. Voel je ‘m nog? Dat is een wonder. Dan is ie zeker snel en zwak. Mijn hart probeert namelijk de verminderde beschikbare hoeveelheid circulerend bloed te compenseren, door deze kleinere hoeveelheid bloed sneller rond te pompen.

Mijn maag-darm kanaal werkt niet meer, ik word misselijkheid. Oei, ik moet NU overgeven! Help je me snel kantelen zodat ik het braaksel niet in mijn luchtweg krijg? Want ik heb de energie niet en kan niet goed slikken of hoesten, omdat mijn spieren zo slap zijn. Braken lucht wel op maar het kostte me opnieuw veel energie. Maar braaksel in de luchtweg krijgen is heel schadelijk, dus dankjewel voor je hulp!

Ik heb dorst.  Helaas mag je me geen drinken geven. Als ik zou drinken ga ik opnieuw braken met alle risico's die daarbij horen. Wil je mijn lippen misschien even nat maken met een nat doekje? Vergeet je niet om me weer goed toe te dekken?

Duurt wel lang voordat de dokter komt! Je had toch wel al 112 gebeld hè?

Ik weet wat er aan de hand is. Ik blijf namelijk lang helder bij bewustzijn. Want mijn hersenen behouden in tegenstelling tot de rest wel gewoon de nodige bloeddruk. De hersenen zijn het brein achter deze compensatiemethode ;-) Ik krijg in ieder geval alles mee en realiseer me dat dit wel eens mijn laatste momenten kunnen zijn. Ik word hier angstig van. Ik wil nog niet dood. Blijf je bij mij? Houd je mijn hand vast? Dank je wel.

Ze zeggen dat mijn nieren door de verminderde doorbloeding geen urine produceren. Want mijn lichaam probeert op deze manier zoveel mogelijk vocht vast te houden. Een groot nadeel is dat mijn nieren er blijvende schade van kunnen overhouden.

Maar eerst overleven. Mijn bloed wordt niet meer gezuiverd, er is gewoon onvoldoende bloeddruk. Ook de lever en de nieren zijn door de hersenen op non-actief gezet. Mijn bloed verzuurt. Door de spierslapte ben ik al enige tijd sneller en oppervlakkiger gaan ademen. De concentratie kooldioxide in mijn bloed loopt op, wat mijn ademhalingscentrum prikkelt. Ik ga nog sneller ademhalen.

Mijn bloed wordt zuurder, de doorbloeding van hersenen neemt af. Ik was al die tijd nog helder. Maar nu krijg ik symptomen van verwardheid en onrust .

Ik probeer de ernstige verzuring van het bloed te compenseren door abnormaal diep en snel te ademen. Daardoor raak ik in ieder geval wat kooldioxide kwijt.
Laat mij a.u.b. niet in coma raken. Houd je me wakker? En praat je me moed in? Dank je wel.

De ambulance is gearriveerd en de deskundige hulpverleners nemen het hier van je over.
Maar voor je gaat: Dank je wel dat jij er voor me was.

LeVi vraagt om hulp

Opdracht

Je hebt veel verschijnselen gezien en best veel geholpen. 

  • Zet de verschijnselen en de acties die daarbij hoorden op een rijtje.
  • Waarom moest elke handelingen worden uitgevoerd?
Meer storytelling
Pen en papier van Het Oranje Kruis