Over Baby LeVi

Werelds eerste 10 maanden popje met baby-letsel. Een die ademt, zich regelmatig goed verslikt en wonden heeft. Baby LeVi is geboren!

Elk kind-popje krijgt een simulatie ademhaling. Hiervoor is een long aangebracht in de borstholte. Door te knijpen in de ballon wordt de kwaliteit van de ademhaling gesimuleerd. De ademhaling kan ook stoppen natuurlijk, zoals bij de breath-holding-spell.

Deze baby is ook geschikt voor het geven van borscompressies en simulatie verslikking opheffen, maar niet voor het geven van mond-op-mond beademingen. Er is geen opening om longen te vervangen. Dat kan natuurlijk wel, maar dan moet de pop even geopereerd worden ;-) 

Verslikking opheffen

Als EHBO-instructeur werkte ik met de Laerdal baby. Het oefenpropje voor in de mond is een zwart propje. Dat idee heb ik beter uitgewerkt. 

Dit idee heeft me kruim gekost.... ten eerste vind maar eens een pop die hiervoor geschikt is. Ik bedoel dan het snoetje waar een buisje met voorwerp in kan. Het buisje mag niet storen en moet diep genoeg zijn. Omdat het voorwerp er diep in moet en ook omdat men niet met de vingers telkens mag gaan wroeten.

Bij een ongegrimeerde pop kun je met de vingers diep in de keel om het voorwerp te pakken. Als het met een 'quick-look' namelijk zichtbaar is, mag je met een schaarbeweging het voorwerp er proberen uit te nemen.

Ik heb ervoor gekozen om deze baby te beschilderen, zodat deze er levensecht uitziet. De grime gaat er onder lijden en de verf zal slijtageplekken gaan vertonen als men zou wroeten in het mondje.

De verf gaat er in principe niet zomaar af, want het zit gebakken in de vinyl. Men kan het voorwerp met de juiste handelingen eruit laten schieten. Wroeten of de schaarbeweging maken in de mond is niet mogelijk.

Het buisje zit er superstevig in, maar het zou los kunnen. Als je het door zou drukken bijvoorbeeld. Dan moet de pop geopereerd worden. Dus niet doen! En er ook niet aan trekken. Het buisje dient puur om er een voorwerp in te doen. Ook de duim van het linker handje past er goed in. (Bij toeval ontdekt.) 

Baby LeVi met buisje in de mond voor simulatie verslikking

Twee verschillende longen

Ten tweede: hoe ga ik maken wat ik heb bedacht? De baby moet ademen en zich kunnen verslikking. Het voorwerp moet exact passen.

De torso van de Baby LeVi is hol van binnen. De long heeft ruimte nodig om zich uit te zetten. Dat moet je kunnen zien en/of kunnen voelen. De borstkas is stevig uitgevoerd met voelbare ribbenbogen en een borstbeen. Ook de rug is stevig. De pop kan goed recht zitten. Ledematen en het hoofdje kunnen draaien.

In de holte zit een tweede long die verbonden is met het buisje in de mond. Sla je op de rug of druk je op de borstkas, dan komt het voorwerp (stilaan) los. Er is echter geen scharnier/klem in de keel die dat tegenhoudt. Zo komt het voorwerp ook los als je het zou vergeten om de luchtweg open te houden. 

Baby LeVi is geen medisch oefenfantoom en geen concurrent van de reanimatiepoppen. Het is ook geen harde pop zoals David of Timo, maar het zit er tussenin. Ook qua lengte. Perfect voor simulatieonderwijs, waaronder het opheffen van de verslikking, waarbij er zichtbaar iets gebeurt met het voorwerp in de mond. 

Het gewicht en de sandwich-methode

Bij het opheffen van de verslikking moet een baby tot 1 jaar op de onderarm ondersteboven gekeerd worden. 

Baby LeVi weegt bijna 5kg en dat doe je niet zomaar! Het is zwaar en je onderarm heeft automatisch steun nodig. Je arm legt je vervolgens op je bovenbeen. Je hebt dan steun, maar vooral ook tegendruk als je slagen op de rug gaat geven. 

Hoewel het hoofdje stevig op de schouders staat, moet je het snoetje wel vasthouden, anders gaat het hangen. Ook de armpje en beentjes zijn zwaar. Kantelen naar de rug (voor borstcompressies) doe je door de vrije arm van nek tot billen op de rug van de baby te leggen, waardoor de baby als beleg in een boterham klem komt te zetten tussen beide onderarmen, om vervolgens de baby op het andere onderbeen te leggen.

Het gewicht en de lengte van Baby LeVi helpt enorm om hier een goed gevoel bij te krijgen. Baby LeVi heeft de unieke leeftijd van 10 maanden en de unieke mogelijkheid om zich te verslikken. 

Baby LeVi en het begin van de sandwich-methode

EHBO baby met passend letsel

Ook andere wonden zijn blijvend aangebracht.

De keuze is gevallen op letsel wat bij baby's voorkomt op plaatsen waar het met kleding te bedekken is.

Brandwonden komen veel voor met name bij kinderen tot 4 jaar. Loszittende huid of blaren heeft deze pop niet, want dat is niet na te maken. Het zijn oppervlakkige brandwonden of diepe open brandwonden. Een beetje glycerine op die laatste en het lijkt echt.

Deze pop heeft maar liefst drie brandwonden, waarvan twee diepe en een oppervlakkige. Die kunnen los van elkaar of samen worden aangeboden, beetje afhankelijk van je casus. Tip: geef niet alles in een keer prijs, maar laat het kindje elk jaar iets anders mankeren. Dan heb je er jarenlang plezier van.

Vlekjes heeft Baby LeVi niet. Vermoed je dat men je baby gaat ontkleden voor verder onderzoek, dek dan de wonden af met een cohesieve huidkleurige zwachtel.

Didactisch verantwoord

Aangekleed mankeert Baby LeVi helemaal niets. Een oplettend iemand kan zien dat er met de handjes iets is, maar dat is dan oud letsel wat aan het genezen is. Wees voorbereid op wat cursisten gaan ervaren.

Voor de overige letsels geldt dat je ze moet bedekken met kleding als ze niet meedoen in het spel. Bedenk daarom vooraf wat je in de les wilt gaan aanbieden en pas het verhaal van de casus en de kleding van Baby LeVi daarop aan.

Kledingmaat is 80. Er is vast wel iemand die zijn/haar babykleding wil doneren hiervoor. Het mag nooit zo zijn dat er wel letsel zichtbaar is maar niet meedoet in het spel. 

Voetje Baby LeVi, met pijnlijk teentje