Nieuwe kansen voor het onderwijs

Nieuwe kansen voor het EHBO-onderwijs. Meer opties, minder belemmeringen en nog laagdrempeliger. Want het is niet niks wat je meemaakt op zo'n EHBO-cursus 🤐 

Zo ben je al meteen slachtoffer voor je mede-cursist. Er moet namelijk geoefend worden. Zélf als slachtoffer optreden wordt zonder pardon van je verwacht. "Doe je ogen maar dicht" zei ik vroeger tegen de cursist die moest gaan liggen. Ik zie het ongemak. De kleding wordt snel rechtgetrokken en de cursist probeert netjes te liggen op een te vieze vloer waar iedereen overheen heeft gelopen. Ik kan je verklappen dat je kleding niet netjes blijft liggen als er met je gedraaid wordt. Je natte oksels worden zichtbaar, je vetrollen hangen over je te strakke broek en je shirt gaat omhoog wanneer je in de Rautekgreep hangt. De rugslagen voel je s'avonds nog. Ook de plaatsbepaling in de maag bleek niet alleen plaatsbepaling. En dan nog die niet frisse adem van een vreemde, op 10cm afstand van jouw gezicht, wel 10 seconden lang.

Wat als de cursist dit te ver vindt gaan, hier niet op voorbereid was en het helemaal niet prettig vindt? Wat onthoudt de cursist daadwerkelijk van de training denk je? Oefenen met een pop kan in plaats van een echt mens. Geen grensoverschrijdende gebeurtenissen. Dat is niet raar, niet te zwaar, zeker niet te nabij en minstens zo realistisch en effectief. 

Veel voorkomende foute handplaatsing op de billen

Confort zone

Nabijheid hebben we nodig om te kunnen handelen. Je moet in iemands confortzone binnentreden. Maar we zijn allemaal anders. We hebben geen idee hoeveel burgers het zouden willen leren, maar het niet durven.

Wat ik met laagdrempelig bedoel is 'makkelijk benaderbaar'. En dat is met LeVi de EHBO-pop. Oefenen in oogcontact maken en hulp aan te bieden. Oefenen om een vreemd iemand aan te raken of de ander heel dicht tegen je aan te houden. Voor ons als instructeur vanzelfsprekend, maar niet vanzelfsprekend voor de cursist. 

Het doel heiligt de middelen. Hier kun je makkelijk een oefenpop voor aanbieden. LeVi werd hiervoor zelfs speciaal ontworpen.

Heimlichgreep bij zittende vrouw

Overtreffend doel

Bedenk eens hoeveel meer mensen je kunt bereiken voor het EHBO-onderwijs als je ook een pop kunt aanbieden voor de oefeningen. Dan houd je rekening met elke cursist. Laat je hem/haar evengoed wennen aan de echte situatie. Stoom ze klaar voor het echte werk. Een goede Lotus is dan onmisbaar. Tot die tijd kunnen alle oefeningen met LeVi, net zoals je ook voor de reanimatie een pop aanbiedt. Respecteer het als iemand niet als slachtoffer wil optreden voor de ander. Menigeen verlaat de cursus met zere ribben, pijnlijke knieën en rug, het stof nog in de haren, het voornemen om volgende keer andere kleding te dragen en misschien de stille wens dat het anders kon.

Verschillend maar met dezelfde missie: burgers bekwaam krijgen in goede eerste hulp. LeVi is geen mens, geen stijve pop, maar daar tussenin. Je moet er even aan wennen.