Het EHBO-onderwijs veranderen

Met een hoofdkussen als slachtoffer bijvoorbeeld. Ik ben daar voorstander van. En ik ben niet de enige hoor, die het EHBO-onderwijs graag ziet veranderen. Menig bedrijf heeft dat zelf ook ontdekt tijdens Corona. 

  • Stilstand wordt achterstand
  • Rust roest 
  • Oud is niet fout, maar wordt wel ouderwets 

Dit moet me van het hart.

Het kon ook niet meer voortgaan zoals we al decennia lang gewend zijn. Volle klassen, om beurten op de grond gaan liggen. Veel klassen lopen te vol met cursisten (15-18 per instructeur). Veel Lotuskringen zijn aan het vergrijzen of hebben moeite met nieuwe aanwas. EHBO verenigingen die het moeilijk hebben en vrijwilligerswerk wat lastig in te vullen is. En zo kan ik nog wel even doorgaan. De vraag naar EHBO'ers stijgt.  

Hoofdkussen als slachtoffer

Veel nieuwe ideeen zijn ontstaan de afgelopen jaren. Veel nieuwe spelletjes, maar ook hoe we met de praktische vaardigheden omgaan. VR en Mixed Reality bijvoorbeeld. In Rotterdam mocht ik namens de Nederlandse Reanimatie Raad meewerken aan een wetenschappelijk onderzoek. Ik heb daar mensen op een opgerold hoofdkussen zien reanimeren. 

Het resultaat is bewezen effectief! We kunnen er dus wel iets van vinden, maar nieuwe manieren kunnen minstens zo goed zijn. 

 

Naar het onderzoek
Reanimeren op een hoofdkussen

Vrije invulling; ga je gang

Of wat dacht je van de de Pop-Up locaties,  1 op 1 interactie met de instructeur, of van de 100% e-learning opleidingen. Soms leer je vaardig worden zonder fysieke oefeningen. 

Ik kwam ook met iets nieuws, met LeVi-poppen, storytelling en wondsleeves. Een tussenweg. De mensachtige pop. Wel de fysieke oefeningen, maar dan laagdrempelig. 

Graag maak ik het praktijk EHBO-onderwijs zo laagdrempelig mogelijk. Liefst dat álles beoefend kan worden op oefenpoppen. Geen verplichting bij het aanleren van EHBO om in elkaars nabijheid (bubbel) te hoeven komen. Want sinds Corona voelen we de nabijheid meer dan ooit. Als dat eenmaal went, dan kunnen we overstappen op een echt mens.

Wat zou ik graag een wetenschappelijk onderzoek laten doen naar Eerste Hulp vaardigheden aanleren op poppen. Mijn LeVi-poppen. Zoals in het onderzoek hierboven. 

Missies die elkaar versterken

De missie van Het Oranje Kruis is om gezondheidsschade door en voor burgers te beperken en voorkomen, door bij te dragen aan dat meer burgers bekwaam zijn in het bieden van goede Eerste Hulp. Ze erkennen dat mensen een drempel ervaren in het bieden van hulp.

Voor veel (jong) volwassenen is nabijheid zo'n drempel. En bang zijn om het fout te doen of meer schade toe te brengen. Een drempel is een horde, waar je overheen moet.  Iemand aanraken, verplaatsen, aan lichaamsdelen komen... het kan nét teveel zijn om over die eerste drempel te gaan. 

Het is mijn missie geworden om met de LeVi-poppen op een laagdrempelige manier Eerste Hulp aan te leren en te oefenen. 

Referenties
Liesbloeding stoppen

Keuze die je mag maken

Waar we bij reanimatie onderwijs al gewend zijn aan poppen, oefenen we EHBO vaak op elkaar. Zelfs bij Eerste Hulp aan kinderen, leggen we elkaar stabiel en bij elkaar een verband aan. Soms is een volwassen Lotusslachtoffer aanwezig bij de opleiding Eerste Hulp aan Kinderen. Hoe dan?? 

Sommige baby/kindpoppen lenen zich gelukkig voor het verlenen van EHBO. Met de komst van de LeVi Lifesaving Buddy kan er nog veel meer dan voorheen. Om het zo realistisch mogelijk te maken, kan LeVi ademen. 

Het was niet mijn opzet om de pop de vervanger te laten zijn van de Lotus. Ik ben gelukkig gezegend met een hele goede Lotuskring en heb altijd twee Lotussen per training. Maar laten we eerlijk zijn. Er zijn instructeurs die zelf gaan liggen of opleiders die sowieso nooit met Lotusslachtoffers werken. Er zijn Lotussen met beperkingen, op leeftijd, niet komen opdagen enzovoort. LeVi is niet alleen een alternatief, maar vaak ook een vervanger. Want het kan, het is een keuze. 

Het gemeenschappelijk doel

Als ik een opmerking plaats op Social media, zijn de reacties soms niet mild. Ik proef verzet!  Een post in een groep wordt afgedaan als 'sluikreclame' en je post wordt verwijderd. Er hoeft maar een iemand een klacht te hebben. Dat ik niet overal het woord 'LOTUSslachtoffer' gebruik, maar soms ook gewoon Lotus zeg, kan al verkeerd vallen. Het aanprijzen van mijn poppen wordt gezien als verraad; "niet echt genoeg", "ik werk liever met echte Lotussen". 

Het overstijgend doel, om meer kennis en kunde te verspreiden over EHBO, is voor mij belangrijker. 

Hoe meer keuze hoe beter! 

Ik inspireer graag over ons vak en over de LeVi pop. Als ik van opleiders terug hoor, hoe blij cursisten zijn met een pop, ook al komen ze op herhaling, dan ben ik een tevreden mens. Ik ben goed bezig met mijn missie om het EHBO onderwijs te veranderen. Door mijn keuze aan te bieden aan alle opleiders en verenigingen.  

Houd het laagdrempelig, dan bereiken we meer. 

Home
Junior LeVi met verwondingen aan beentjes