Eren wie ere toekomt

Alfred Strijk is de meest praktische instructeur die ik ken. Alles draait bij hem om vaardig zijn. Lees hoe hij heeft geholpen om LeVi door te ontwikkelen. Dit was zonder hem niet mogelijk geweest. 

En zo ook voor Jeroen Aarns die vroeg om wonden aan te brengen die geschikt zijn voor opstoppen en tourniquet aanleggen.

En zo ook voor Mike Lehnkering voor de inspiratie om het LeVi-kostuum geschikt te maken voor een reanimatie-torso.

Mijn dank is enorm!

Onze Levi-pop

Ook wij liepen tegen het probleem aan: hoe veilig les te geven in corona tijd. Hoe de handelingen uit te voeren zonder direct contact. Dit was ons probleem  en de officiele handreikingen die geboden werden, foto kaarten enz. waren leuk maar fysiek doen geeft meer rendement. Werken met een sleeppop was een oplossing….. maar absoluut niet ideaal: Zwaar, stug en vooral anatomisch niet verantwoord qua armen enz.       

Totdat wij LEVI tegenkwamen! Bovenstaande de problemen oplossend en contact opgenomen met de maakster en verder enthousiast geworden. Ontwerpster met passie en staat open voor ontwikkelingen.  

 “Onze pop” is nu weer van een nieuwere generatie: Er zijn gewichten geplaatst om mooiere bewegingen te krijgen in de armen. Het voorstel om het hoofd te verzwaren op het zwaartepunt was geen probleem en wij zijn er zeer blij mee: als hoofd niet goed begeleid wordt heb je een pracht stuiter. Een Lotus gaat met hoofdpijn naar huis als die echt zo slap speelt. 

Maar ik stelde mij zelf de vraag als ontwikkelaar: wanneer leg je iemand in stabiele zijligging en wanneer ga je reanimeren: Als iemand ademt of niet! Dit probleem had ik al vaker bij de hand gehad en div. van onze reanimatiepoppen uitgevoerd met longen. Dit aangegeven en….. ons ontwikkelde systeem kon bijna direct geplaatst worden en we hebben een prachtpop die nu ook ademt, en waarbij ik, als docent bepaal: snel/langzaam, hard/zacht of helemaal niet….

Verder wat ook van belang is in hedendaagse EHBO scholing: De ernstige bloeding of Stop de Bloeding, Red een Leven! training. En wat is nou mooier om dit op de echt kritische plaatsen te oefenen. Zeker aangevuld met de “levensechte bloedplassen” van magicaleffects.nl met wel de juiste kleur, vorm, rondingen enz.

Het eindresultaat: de cursist weet echt niet meer wat hem overkomt. Een scholing beginnend met de controle op de adem: : “help hij ademt echt” is een kreet die vaak gehoord wordt. Waarna besloten kan worden: buik/rug draaien of rauteck en/of stabiele zijligging. alle handelingen levensecht oefenen en dan achter komen dat hij eerst wel ademt en nu niet meer….  Heel confronterend. Dan pauze en in deze pauze krijgt de pop een ander pakje (zelfde kleding maar nu met gaten en bloedspetters) en we hebben een slachtoffer met de mooiste wonden. Realistisch en een klas die super gemotiveerd wordt, nu vele groepen gehad en ook meerdere lessen. Zelfs de “normale reanimatiepoppen” worden nu bij mij gewantrouwd: wat kunnen we nog meer verwachten. 

We kunnen nu gelukkig weer “redelijk normaal” les geven maar…. Mijn Levi pop is een blijver!!

Kortom een TOP POP een aanbeveling waard!!!

 

RED, Reddings Educatie Dienst

Alfred Strijk

LeVi de EHBO-pop als slachtoffer in de les