Als je het snapt zal je het nooit verleren.

In je slaap doen een paar lichaamsfuncties het niet meer. Zo kun je niets ruiken. Daarom geeft een rookmelder een hard piepsignaal. Je oren doen het namelijk nog wel.

Maar ook slikken of hoesten kun je niet in je slaap. Je tong gaat in rugligging zelfs zover naar achter hangen dat je ervan snurkt.

Kriebels en ademnood, misselijkheid en braakneigingen, een aanraking of pijn, harde geluiden (wekker) of een volle blaas zullen je wakker doen worden uit je slaap, omdat je lichaam verder prima functioneert. Je sliep alleen.

Kom je in een EHBO-situatie en iemand ziet er niet wakker uit, probeer hem dan is eerst wakker te krijgen voordat je 112 belt. Door hem eenvoudig aan te schudden en aan te roepen. Vaak zie je al aan de houding dat er iets gaande is. Is er geen reactie, dan zijn lichaamsfuncties uitgevallen en heb je alle redenen om meteen 112 te bellen.

EHBO-weetjes

Voorbij de slaap

Voorbij je slaap ben je bewusteloos.

Je wordt niet meer wakker van de aanraking of een hard geluid. Een volle blaas kan door spierslapte zich spontaan legen, de tong zal in rugligging ervoor zorgen dat ademnood ontstaat en dat je stikt. Moeten braken geeft bij bewusteloosheid geen automatische beweging om braaksel te lozen. Je kunt braaksel inademen zonder te hoesten of slikken, je hebt het niet in de gaten, je ademt gewoon braaksel in plaats van lucht. 

Weg zijn al je normale reflexen. Je kunt niets meer zelf.

Bart schut aan de schouders en spreek het slachtoffer aan

Achteraf

Achteraf kan de hulpverlener het navertellen. Hopelijk het slachtoffer ook. 

Het is altijd nodig dat je 112 belt en om een AED vraagt als je slachtoffer bewusteloos is. Je weet immers maar nooit hoe erg het gesteld is met de gezondheid van het slachtoffer. Zorg ervoor dat de telefoon op luidsprekerstand staat.

Bij bewusteloosheid kan het lichaam een aantal dingen gaan doen:

  • vrij snel en spontaan weer wakker worden; dan was het een flauwte.
    • Flauwte kun je pas achteraf vaststellen. In beginsel is het bewusteloosheid, met alle gevolgen van dien. Maar een flauwte is bewusteloosheid van korte duur. 

      Spanning, leeftijd, omgeving of andere oorzaken kunnen een flauwte veroorzaken. Vaak is flauwte onschuldig. 

  • doorgaan met ademhalen of stoppen met ademhalen; 
    • zolang het slachtoffer ademt moet hij op de zij liggen om te voorkomen dat hij stikt. Dat moet jij voor 'm doen, want dat kan hij niet zelf. In de zijligging moet je de ademhaling constant bewaken. 
    • stoppen met ademhalen: jij moet nu de reanimatie opstarten. Twijfel je over de ademhaling dan start je de reanimatie. 

112 blijft je helpen tijdens je hulpverlening. Blijf rustig en geef aan wat je ziet en hoort.  Luister goed naar alle adviezen en volg ze op. Wees niet bang om hulp te verlenen. Niets doen is erger dan iets doen.

 

Bart vraagt om 112 en een AED

Delen van wijsheid

De naam van de arts die het schema ooit liet zien ben ik vergeten. Maar ik hou wel van dit soort uitleg en plaatjes. Want ik ben maar een leek en ik moet het snappen.

Als ik het snap kan ik het anderen leren.

Ik heb deze onderwijsstijl omarmd. Basale kennisoverdracht past goed bij het onderwerp vind ik. Aan de basis ligt het begrijpen van wat er gebeurt en wat er nodig is om erger te voorkomen. 

Eenvoud is een kracht, een kwaliteit en een van mijn kernwaarden.

Het is simpelheid om een reden en dus geen gebrek aan intelligentie.

De reden waarom ook jij duidelijk wilt zijn, zodat de ander het snapt. De tekst en uitleg van de instructeur aan leken, omdat het in het lesboek anders wordt omschreven. Het invullen van de behoefte naar begrip en helderheid.